~ DIY. Houtbranden met een berkenschijf

Hallo allemaal,
Ik heb weer een leuke, maar ook gemakkelijke DIY voor jullie!
Je kunt namelijk met een houtbrander een leuke tekst op hout branden. Vervolgens kun je het stuk hout ophangen of neerzetten als decoratie. Het is ook erg geschikt als persoonlijk cadeau!
Ik heb dit gedaan met een berkenschijf. Zie hieronder het resultaat:Wat heb je nodig?

¨Berkenschijf.
¨Houtbrander.
¨Een leuke/persoonlijke tekst.
¨Eventueel een boormachine. (voor als je er een touwtje aan vast wilt maken)
¨Eventueel een touwtje. 
¨Eventueel een potlood, zwart carbonpapier (dit wordt aangeraden door professionals) of papier en een strijkijzer.
¨Schuurpapier.

Wat is precies een berkenschijf? Een berkenschijf ziet er uit zoals op de foto hieronder. Mijn berkenschijf is meer ovaal en er zit nog wat boomschors omheen. Dit vind ik persoonlijk een mooi effect hebben.Een berkenschijf kun je sowieso via internet aanschaffen. Misschien heeft een hobby- of knutselwinkel in de buurt ook wel berkenschijven. Je hebt waarschijnlijk ook kans dat een bloemist of Intratuin berkenschijven heeft, maar die kunnen ook (te) klein zijn, omdat ze wel eens voor bloemstukken worden gebruikt.
 Ik heb alvast voor jullie een aantal sites op een rijtje gezet waar je deze schijven kunt kopen:
http://www.cchobby.nl/decoratiemateriaal/
http://www.corios.nl/NL/a?action=detail&artcode=12002-017
http://nl.opitec.com/opitec-web/Houten-schijven-en-stukken/c/khdess

Als je nog geen houtbrander hebt en die wel overweegt aan te schaffen, zorg dan dat de houtbrander die je koopt traploos regelbaar is en waarvan het handvat zodanig is geconstrueerd, dat je het handvat als pen kan gebruiken. Er bestaan houtbranders die lijken op een soldeerbout. Deze zijn ongeschikt, want je zit dan met je hand te ver van het hout, waardoor je geen sturing hebt op wat je wilt branden. De temperatuur van de brander dient zodanig te zijn, dat deze traploos kan worden ingesteld en moet zodanig hoog zijn, dat je in feite met het apparaat kan schrijven op het hout.

Traploos regelbaar wilt zeggen dat je de temperatuur zelf regelt en ook tussendoor kunt veranderen.

Stap 1. Kijk of je stuk berkenhout geschuurd moet worden, want je wilt geen splinters in je vingers. Denk je dat het nodig is, pak dan een stuk schuurpapier en schuur over het hout heen in 1 richting. Dus niet heen en weer wrijven, maar wrijf bijvoorbeeld alleen van links naar rechts.  

Stap 2. Zorg ervoor dat je over een leuke of persoonlijke tekst, symbolen, een tekening of wat anders beschikt. Je kunt in principe heel veel op hout branden. Ik zou alleen geen figuur branden die heel compact is, zeker niet als je het nog nooit gedaan hebt. Ook vind ik heel veel tekst niet mooi, want dan wordt het onoverzichtelijk en druk, maar dat is mijn mening. Het mooiste vind ik om het rustig te houden, waarbij je ook gewoon nog delen hout ziet.

Stap 3. Je kunt ervoor kiezen om het eerst met potlood op het hout te zetten. Hierdoor verklein je de kans dat je bijvoorbeeld fout of schuin gaat. Het kan je dus een soort zekerheid geven over je werkstuk. Je kunt er ook voor kiezen om je idee eerst met carbonpapier op het hout te zetten. Zorg ervoor dat je geen blauwe of groene carbonpapier gebruikt, want hierdoor krijg je vlekken op je berkenschijf. Professionals raden zwarte carbonpapier aan. Deze variant is alleen iets duurder dan de blauwe of de groene.

Stap 4. Als je houtbrander warm genoeg is, dan kun je beginnen met het branden in het hout. Kijk natuurlijk uit dat je niet te hard drukt en dat je de brander vasthoudt aan het handvat. Wanneer je de houtbrander verkeerd vastpakt, kun jij je vingers namelijk makkelijk verbranden aan het gedeelte wat warm wordt.

Succes! Als je hierdoor ook op het idee bent gekomen om iets op hout te gaan branden, stuur me een mailtje met het resultaat. Dat vind ik wel leuk om te zien.

P.S. Je kunt altijd ander hout gebruiken als je een berkenschijf niet zo leuk vindt.

Reacties

Populaire posts