~ The Young Ones & Co - Murder in Cockshire.


Op 29 en 30 november vond het Young Ones Festival voor de vijfde keer plaats in het theater van The(ater) Young Ones in Zwolle. Dit is een festival vol theater, film en performance. Op het festival zijn alle voorstellingen te zien dit najaar gemaakt zijn met The(ater) Young Ones docenten en leerlingen. Daarnaast was de documentaire van Flood te zien. Flood is een bijzondere voorstelling gemaakt door twaalf acteurs met een verstandelijke beperking en twaalf Young Ones spelers in maar liefst acht aaneensluitende dagen en nachten.

Daarnaast werd er 30 november in Zwolle een nieuw theaterfestival geïntroduceerd: Theater in het café. Hier konden theatergroepen hun kunsten laten zien in verschillende cafés. Dankzij Corien mochten wij maar liefst twee keer onze voorstelling spelen in Bar Stout.

Hoe het begon
Het begon op 13 september met de audities voor de najaarsproductie. Omdat ik tevens speelde in de musical Van Katoen & Nu, mocht ik meedoen met de ochtend audities. Het was dus vroeg uit bed, op naar Zwolle, auditie doen en 's avonds lekker knallen met de cast & crew van Van Katoen & Nu.
Omdat het ging om de ochtend auditie, had ik samen met wat andere spelers van Van Katoen & Nu audities met de jongere kinderen die wilden spelen in de projecten van The(ater) Young Ones. We zijn beoordeeld op ons spel, onze fysieke gesteldheid/spel en je kon ervoor kiezen om nog een auditie te doen met zang voor de grote winterproductie Amadeus M. 

Ik heb meegedaan met alle audities, omdat ik naast acteren ook erg hou van muziek, zingen, dansen etc. Dus de winterproductie leek me geweldig, omdat er ook in gezongen wordt.


Zelf was ik aangenomen om te spelen in het project The Young Ones & Co of bij The Young Ones Express, omdat mijn fysieke spel best klein is. Ik ben namelijk al jaren gewend me fysiek klein en rustig te houden, dus dat ik zeker een werkpunt voor mij. Met name The Young Ones & Co  was dan ook voorstelling die fysiek groot was. Voor mij een project waarmee ik dus fysiek met mezelf aan de slag kon gaan.

The Young Ones & Co
Bij het theaterproject Young Ones & Co nodigt the Young Ones elk seizoen een andere gastmaker of gezelschap uit om binnen The Young Ones een productie te maken. Dit keer was dat Grupo Revolver.

Grupo Revolver is een jong gezelschap bestaande uit theatermakers Corien Feikens, Jorrit Jansen en Jelle Zijlstra. De voorstellingen die Grupo Revolver maakt zijn hilarisch, beeldend, spannend en tegelijkertijd eenvoudig als het gaat om gebruik van rekwisieten en decor. Menselijk gedrag in haar vreemdste facetten is een constante inspiratiebron. Als gevolg maakt Grupo Revolver theater waarin bizarre archetypische personages en onvoorstelbare situaties de hoofdrol spelen. Fysiek, grotesk en gedurfd. 

Ga naar de website van Grupo Revolver om meer werk te bekijken:

Murder in Cockshire
De voorstelling speelt zich af in het Engelse dorpje Cockshire. Daar heeft Dorus haar eigen café genaamd 'Cockshire's Finest Café'. Dorus krijgt elke dag dezelfde klanten, typisch Engelse mannen met trenchcoat, paraplu's, krantjes en sigaren. Maar de dag loopt even wat anders dan gepland, want de mannen hebben een slecht humeur door de drukte in het café en door het slechte weer waardoor ze helemaal nat zijn. De sfeer is dus redelijk gespannen en dat is te merken aan Dorus. In de krant die ze bij zich hebben ontdekken ze dat er een moordenaar actief is in het gezellige en fijne dorpje Cockshire. Het gevolg hiervan is dat ze niemand meer vertrouwen en iedereen in het café verdenken. Nadat de Engelse mannen weer rustig zijn, valt hun op dat er een man in het café zit die al de hele tijd niet beweegt en ze worden nieuwsgierig. Hij blijkt uiteindelijk dood te zijn, wanneer hij met zijn hoofd in een bord met english breakfast valt en de paniek slaat toe. Dorus belt de politie.

Agent Brown komt samen met zijn assistent Junior het café onderzoeken. Junior is alleen een beetje klunzig, agent Brown ergert zich hier mateloos aan. Brown onderzoekt het lijk en het hele café. De oudste dochter van Dorus komt werken en begint keihard te schreeuwen als Dorus haar verteld wat er aan de hand is. Dorus neemt haar mee achter de bar en probeert haar daar te kalmeren. Ondertussen in Brown nog steeds het café aan het onderzoeken. Brown wil de kok spreken nadat hij het bord met english breakfast heeft onderzocht. Ondertussen arriveren ook de andere twee dochters van Dorus, Samantha en Susan die zoals altijd ruzie met elkaar hebben. Dorus met weer achter haar dochters aan en trekt ze aan de haren achter de bar. Dorus en haar dochters beginnen thee te serveren in het café. Wanneer de kok, Joey binnengedragen wordt, begint Brown hem te beschuldigen en Joey trilt en shaked van alle kanten. Dorus is het absoluut niet eens met de beschuldigingen en wordt boos tegen Brown en Junior. Uiteindelijk wordt Joey vastgebonden met touw door Junior. 

Dan komt detective Cortez binnen en begint ook het café te onderzoeken, wanneer hij bij het lijk komt, vindt Cortez een certificaat waar in staat dat het lijk van de voedselinspectie is en dat Dorus haar café moet sluiten. Brown voelt zich natuurlijk erg ongemakkelijk, omdat hij het certificaat over het hoofd heeft gezien en Dorus voelt de bui al hangen dat zij als verdachte gezien wordt. Dorus begint te schreeuwen en zet hem op het rennen. Wanneer burgemeester Cunningham binnenkomt, komt iedereen tot stilstand en probeert iedereen 'normaal' te doen. Dochters Sharon, Samantha en Susan brengen de burgemeester naar het lijk toe, zodat de aandacht van Dorus af is en brengen hun moeder weer terug naar de bar. Brown wordt ondertussen een beetje moe van alle bemoeienis en wordt chagrijnig en uit dit naar de burgemeester en Cortez.

Dan komt Misses Q binnen, een oude vrouw in een rolstoel, die normaal gesproken rond die tijd in bed hoort te liggen. Ze besteld thee. Sharon, Samantha en Susan zorgen er met zijn drieën voor dat Misses Q thee krijgt. Misses Q is wel erg aan het hoesten en Junior komt haar helpen met een zakdoekje uit zijn zak. 
Molly en Martha, de kleindochters van Misses Q, komen binnen en beginnen de klanten, hun oma en het lijk voor schut te zetten. Ze vinden alles belachelijk en lopen een beetje te klieren. Dan ineens valt Misses Q dood neer en het hele café is in rep en roer. De burgemeester, Brown en Cortez verdenken de dochters van Dorus, aangezien zij hebben gezorgd voor de thee.

Dan verschijnt er ineens een bloedmooie vrouw, Jasmin, in de deuropening met een lange zwarte jurk en mooie rode lippen. Cortez vindt haar leuk en komt op haar af. Sharon, Samantha en Susan zijn hier absoluut niet blij mee en hebben nu al een hekel aan Jasmine, want ze vinden Cortez zelf een erg aantrekkelijke man. Zij proberen daarom ook de aandacht te trekken van Cortez, maar dit mislukt. Ook Dorus vindt Cortez toch wel een aantrekkelijke man, maar laat dit niet zo duidelijk blijken. Jasmin probeert Cortez te verleiden door met Joey te flirten. Ze geeft Joey een zoen en Cortez probeert Jasmin te verleiden met wat Spaanse moves en woorden. Junior veegt de wang van Joey schoon met zijn zakdoek, maar niet snel daarna valt Joey ook dood. Joey en Jasmin gaan niets vermoedend door met hun verleiden en op het moment dat Cortez, Jasmine wil zoenen, roept de burgemeester en wijst naar de zoenen die zij bij alle drie de lijken heeft geconstateerd. Het hele café verdenkt haar en Brown zorgt ervoor dat Jasmin wordt aangehouden en wordt meegenomen. 

Iedereen is opgelucht en gaan weer in rust verder met hun dagelijkse taken. Toch is Cortez niet helemaal zeker van zijn zaak en begint alle lijken nogmaals te onderzoeken. Junior komt nog eventjes terug om al zijn spullen op te ruimen en de overgebleven gasten, Dorus en haar dochters verzamelen zich als een cirkel om het gebied waar Cortez aan het zoeken is. Cortez denkt dat niet Jasmin, maar Junior de dader is, want bij elk lijk is een zakdoek gevonden. Hij loopt op Junior af en ontdekt alle zakdoeken in de zakken van Junior. De overgebleven gasten, Dorus en haar dochters sluiten Junior in en op het teken van Cortez pakken ze Junior vast en tillen hem boven hun hoofd het café uit waar Junior gearresteerd kan worden. Alleen Dorus keert terug om Cortez te bedanken. Cortez begint met Dorus te flirten en en begint lieve dingen tegen haar te zeggen in het Spaans. Ze lopen samen omarmd het café uit en Dorus sluit haar café af en draait het bordje 'Open' om naar 'Closed'.

Het is een beetje een lange samenvatting en erg uitgebreid (ik weet het). Maar de opkomst van elk personage was groots in de voorstelling. Daarnaast vind ik elk personage belangrijk en om jullie een beeld te geven van hoe de voorstelling er ongeveer uitzag probeer ik de details zo goed en uitgebreid mogelijk te beschrijven.

Murder in Cockshire 'de making off'
Onder leiding van Corien Feikens zijn we aan de slag gegaan met het maken van de voorstelling. Het idee was er al snel, namelijk een typisch Engelse detective, maar dan wel in een soort slapstick. 
Een slapstick is een soort komedie waarin lichamelijke acties de hoofdrol spelen. Wij hadden daarom ook geen script in de vorm van tekst, maar in de vorm van handelingen. Er waren wel een aantal dingen die we mochten zeggen, maar dat waren alleen Engelse woorden zoals: No!, Look!, Tea, Mommy, Bloody Hell, Why? en kleine zinnetjes. Onze hele voorstelling was gebaseerd op muziek. In de muziek die wij gebruikt hebben, liggen allerlei accenten waarop wij als spelers een bepaalde actie hadden. Zo waren de hoge accenten tekens waarop ik bepaalde acties moest doen. 

De acties waren niet het enige wat komisch was, want Grupo Revolver maakt natuurlijk theater met bizarre personages, eenvoudige rekwisieten en een eenvoudig decor. Dat is zeker gelukt! Wij zagen er hilarisch, overdreven en bizar uit.
Ik speelde Dorus de café-eigenaresse en ik had enorme borsten, een dikke kont en een hele strakke roze jurk aan met een riem om mijn taille om het optisch allemaal uit te vergroten. Mijn haar was als een toren omhoog gezet met 3 donuts, mijn make-up was ook ontzettend overdreven aangebracht en daarnaast moest ik een overdreven gek gezicht trekken. Ik had ook een raar loopje en ik had hakken aan om mij nog langer te maken.
De andere personages hadden ook bepaalde kenmerken die uitvergroot waren, zo leken mijn 3 dochters op mij met donuts in hun haar, een roze jurken, overdreven make-up, gekke gezichten en een raar loopje. En zo had de kok bijvoorbeeld een enorme kokshoed en het hulpje van de politie had een helm met een zwaailicht.

Wij speelden de voorstelling in de foyer van het gebouw van The(ater) Young Ones en dus in Bar stout, waardoor er al een soort café setting was. Het enige wat we nog moesten doen was het aankleden zodat het leek op een Engels café. Omdat onze voorstelling zich afspeelde in de foyer van The(ater) Young Ones en in Bar Stout was het publiek niet alleen toeschouwer, maar ook onderdeel van de voorstelling zelf. Het leuke hiervan was dat je kon spelen met de toeschouwers, tegen ze kon praten, ze raar aankijken, tegen ze zeuren of toeschouwers als verdachten aanzien. 

Wat ook erg leuk was, was dat elke speler in het begin opkomt behalve Dorus. De andere spelers zijn allemaal typisch Engelse mannen in trenchcoat met bijbehoren en op bepaalde momenten of accenten in de muziek verlieten spelers het 'café' om zich snel om te kleden en als een ander personage te kunnen spelen wanneer zij weer op moesten. 

Enkele foto's
Twee Engelse mannen.
Een Engelse man met de lokale Cockshire krant.
Het lijk voordat hij neervalt in zijn bord met English Breakfast.
Joey de kok en Jasmin de Femme Fatale.
Susan.
Dorus (ik) en haar drie dochters Sharon, Samantha en Susan.
Dorus (ik).

Fotografie: Jeffrey Tomberg

The Young Ones Festival Trailer
Elk seizoen maken ze bij The(ater) Young Ones een trailer voor het komende festival met personages en stukjes die je terugziet tijdens de voorstellingen. Ik ben gevraagd om samen met twee meiden uit The Young Ones & Co te spelen in de trailer voor Murder in Cockshire. Dat voelde voor mij als een eer, omdat ik van acteren houdt en graag actrice wil worden. 

In de trailer spelen we 3 detectives. Ik ben de detective die op de stoel zit en ik kom ongeveer 3 keer kort in beeld. Er is ook een stukje waarbij ik met stoel en al op de grond val, maar daarbij zie je (helaas) alleen de stoel.


Camera & Montage: Jeffrey Tomberg

De trailer

~Klik hier. om de trailer in het groot te bekijken.

Reacties

Populaire posts