~ Hoogtepunten van Oud & Nieuw.


We zijn alweer volop bezig in 2015, want bijna iedereen moet alweer werken of studeren.
Toch wil ik nog even stil staan bij wat hoogtepunten van Oud & Nieuw.
Ik heb voor jullie wat hoogtepunten op een rijtje gezet.

De top2000
Op oudjaarsdag was wederom de ontknoping van de top2000. Zelf luister ik de top2000 niet tenzij ik bij mensen ben die het wel volgen. Wel vind ik het leuk om mijn stem uit te brengen. 
Ik vond het niet zo spannend, omdat de top 3 meestal gevuld wordt met nummers die al jaren bovenaan staan.
Mijn verwachting was daarom ook dat de top 3 van vorig jaar (1. Queen - Bohemian Rhapsody, 2. Eagles - Hotel California 3. Led Zeppelin - Stairway to Heaven) dit jaar precies hetzelfde zou zijn.

Maar dat was het niet. Er is een kleine verschuiving geweest binnen de top 3:
1. Eagles - Hotel California
2. Queen - Bohemian Rhapsody
3. Led Zeppelin - Stairway to Heaven

Er zijn wel een aantal nummers die een flinke stap gemaakt hebben binnen de top2000.
Binnen de top 10 is de grootste nieuwkomer het nummer Piano man van Billy Joel. Piano man is 11 plekken gestegen naar plaats 7.
Daarnaast zijn er ook een aantal nummer die echt flink gestegen zijn en met flink bedoel ik meer dan 1000 plekken!

De grote stijgers zijn:
Op plaats 32. Stromae - Formidable (1282 plekken gestegen)
Op plaats 63. Mr. Probz - Waves (1182 plekken gestegen)
Op plaats 82. Dotan - Home (de eerste keer in de lijst)
Op plaats 146. Armin van buuren - This is what it feels like (1097 plekken gestegen)
Op plaats 180. Kensington - Home again (1680 plekken gestegen)
Op plaats 184. Racoon - Shoes of lightning (de eerste keer in de lijst)
Op plaats 191. Stromae - Papaoutai (1279 plekken gestegen)
Op plaats 226. Ed Sheeran - Give me love (1035 plekken gestegen)
Op plaats 247. Bastille - Pompeii (1106 plekken gestegen)
Op plaats 259. Iron Maiden - Can I Play With Madness (de eerste keer in de lijst)
Op plaats 294. U2 - Ordinary Love 
Op plaats 328. Ed Sheeran - Thinking Out Loud (voor de eerste keer in de lijst en één van mijn favorieten!)
En er zijn nog een heleboel artiesten meer die voor het eerst in de lijst zijn geëindigd zoals: The Editors, Chef'Special,  Red Hot Chili Peppers, Foo Fighters, Hozier, Green Day en nog vele anderen.

Voor een volledig overzicht ~ Klik hier. Je kunt ook een Excel bestand downloaden met een overzicht van alle nummers en in welk jaar ze op welke plek zijn geëindigd.

Het Vreugdevuur in Scheveningen
Bij Scheveningen zijn elke jaarwisseling twee vreugdevuren: Scheveningen-dorp bouwt traditiegetrouw een brandstapel ten noorden van de haven op het Noorderstrand; de buurt Duindorp doet dat op het Zuiderstrand. Zij strijden om het hoogste, het beste en mooiste vuur van Den Haag.

Dit jaar heeft Scheveningen het oude record dus gebroken. Met maar liefst een palletstapel van 15 bij 15, dat zijn 30.000 pallets, was de stapel 4.000 kuub groot!  Het oude record, ongeveer 1.700 kuub, stond sinds 2007 op naam van een groep Sloveense bouwers. 

Happy New year
In Nederland en in heel de wereld hebben natuurlijk alle steden het nieuwe jaar gevierd. Ik vind het altijd mooi om de foto's en video's te bekijken die ze op het nieuws laten zien.


Andere leuke weetjes zijn bijvoorbeeld dat ze in Auckland, Nieuw-Zeeland, het eerst het nieuwe jaar hebben ingeluid (namelijk) 31 december 12:00 Nederlandse tijd) en dat het op de eilanden van Amerikaans Samoa het laatst 2015 werd (namelijk op 1 januari 12:00 Nederlandse tijd).


In Nederland is het nieuwe jaar in een paar steden ook groots ingeluid. In Rotterdam was het grootste spektakel te zien, maar ook in Amsterdam, Leiden, Den Haag, Scheveningen, Groningen etc. werd het groots aangepakt door de gemeente.

~ Klik hier. voor de vuurwerkshow in Sydney en voor 31 foto's van vuurwerkshows in de wereld.

De Staatsloterij & de Postcodeloterij
Op 31 december hield de Staatsloterij weer de Oudejaarstrekking. Dit jaar werd het gevierd rond de Hofvijver in Den Haag. Do en Xander de Bousonjé deden de presentatie en daarnaast traden ze op samen met o.a. Alain Clark en Sharon Doorson.

Tijdens de Oudejaarstrekking is er ruim 70 miljoen euro aan prijzengeld uitgedeeld
De hoofdprijs van 30 miljoen euro is gevallen in Utrecht.

Bij de Postcodeloterij is de PostcodeKanjer van 43,7 miljoen Euro gevallen in Amsterdam-Zuidoost met de postcode 1107 LA.

€ 21,85 miljoen werd verdeeld onder alle deelnemers in de winnende wijk met wijkcode 1107. De andere helft, € 21,85 miljoen, werd verdeeld onder de deelnemers in de winnende postcode met de bijbehorende letters (LA). Daarnaast verdeelden nog zes postcodes € 1 miljoen euro.

Geen grote incidenten
Er zijn geen grote incidenten gemeld tijdens de nieuwjaarsnacht. Volgens veel politie en brandweercorpsen was het niet drukker dan normaal tijdens de jaarwisseling.
De politie meldde wel dat er wat opstootjes waren waarbij de mobiele eenheid op moest treden. Zo werd de ME ingezet op twee plekken in Nijmegen en in Utrecht en Culemborg. Ook raakten verschillende mensen gewond.

Ik heb gelezen dat men denkt dat het komt door de nieuwe regeling waarbij pas vanaf 18:00 vuurwerk mag worden afgestoken tot 02:00 's nachts. Ik denk dat het een beetje te optimistisch gedacht is. Als iedereen goed opgelet heeft waren mensen al dagen van tevoren vuurwerk aan het afsteken en op de dag zelf was het om 10:00 ook al vol aan de gang.

Zelf denk ik gewoon dat het prima kan om 10:00, maar dat de controles voor zwaar en illegaal erg belangrijk zijn voor het voorkomen van grote incidenten. En natuurlijk de vuurwerkshows die worden gegeven door gemeentes zelf, dat vind ik veel mooier dan wanneer je zelf vuurwerk afsteekt.

De Nieuwjaarsduik
Traditioneel wordt elk jaar ingeluid met de Nieuwjaarsduik. Dit jaar waren er ongeveer 199 nieuwjaarsduiken georganiseerd in Nederland, maar helaas gingen er een aantal niet door.
Ook had de nieuwjaarsduik dit jaar zijn jubileum, het werd namelijk voor de 50ste keer gedaan en het was de 'warmste' nieuwjaarsduik. In Scheveningen hebben ze wederom een record gebruiken, want dit jaar waren er ongeveer 10 duizend deelnemers en dat is nog nooit voorgekomen in de afgelopen 50 jaar.


Wat waren jullie hoogtepunten deze oud & nieuw?

Reacties

Populaire posts