Nederlandse mannen en vrouwen hebben meer zelfvertrouwen door gezonde glimlach.


Een stralende lach zorgt voor meer zelfvertrouwen, zegt bijna 60 procent van 580 ondervraagde Nederlanders. Dat blijkt uit Europees onderzoek, uitgevoerd door LISTERINE® in samenwerking met Marktonderzoeksbureau NovioData naar aanleiding van World Oral Health Day. Uit het onderzoek is gebleken dat een gezonde glimlach niet alleen zorgt voor meer zelfvertrouwen, maar ook bijvoorbeeld invloed heeft op de partnerkeuze. Ik heb even wat feiten voor jullie opgezocht en op een rijtje gezet.

In totaal zijn er ruim 2.500 mannen en vrouwen ondervraagd uit Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk en Zwitserland tussen de 18 en 65 jaar. De onderzoeksvraag luidde hoe belangrijk deze mannen en vrouwen een mooie, gezonde glimlach en schone tanden vinden. 

Wat is een gezonde glimlach?
Sommigen van jullie zullen ongetwijfeld denken dat een gezonde glimlach inhoudt dat je hele rechte, spierwitte tanden hebt. Maar dat hoeft niet en is praktisch gezien ook niet haalbaar. Door veel verschillende oorzaken kunnen je tanden verkleuren. De meest voor de hand liggende oorzaken zijn verkleuring door voeding/drinken en roken. Koffie, thee en wijn zijn goede voorbeelden van voeding waardoor je tanden verkleuren. 


De resultaten:
¨ Volgens een groot deel van de ondervraagden houdt een gezonde glimlach in dat je schone tanden hebt, daarna vindt meer als de helft dat een frisse adem ook hoort bij een gezonde lach en een kleiner deel vindt dat witte tanden ook een eigenschap is van een gezonde glimlach.

¨ Ruim de helft van de 580 ondervraagde Nederlands vindt dat een stralende lach zorgt voor meer zelfvertrouwen. 1 op de 5 ondervraagde personen vindt dat mensen met een gezonde glimlach makkelijker contact maken.


Een oorzaak hiervoor kan zijn dat mensen met ongezonde tanden (of tanden waarmee ze niet tevreden zijn) zich schamen om hun tanden te laten zien. Ze kunnen hierdoor onzeker zijn over hun uiterlijk en stappen daardoor niet snel af op mensen. 
Ik herken mezelf hier bijvoorbeeld wel in. Ik vind namelijk dat ik lange/grote voortanden heb en mijn onderste tanden en mijn rechter hoektand staan een beetje scheef. De tandarts zegt telkens dat hij er niks tegen kan doen omdat het weer terug groeit als ik mijn tanden recht laat zetten door middel van een beugel.

¨ 93% van de ondervraagden vindt dat een mooie glimlach een rol speelt bij de partnerkeuze. Een kwart van de ondervraagden vindt dat een gezonde en mooie lach het eerste is wat je zoekt bij een potentiële partner. Van deze 25% zijn het vooral de vrouwen die dit zoeken bij een potentiële partner. Een mooie glimlach is natuurlijk niet verkeerd, het valt mij ook altijd op als ik kijk naar foto's van mannelijke modellen die glimlachen. Ik ben het wel eens met het feit dat een ongezonde glimlach erg onaantrekkelijk is, maar een gezonde en mooie lach vind ik subjectief. Voor mij hoeft een potentiële partner niet per se compleet rechte en bleek witte tanden te hebben, als de tanden maar wel verzorgd worden.

De dagelijkse mondverzorging:
¨ Een groot deel van de ondervraagden gebruikt dagelijks een tandenborstel.
¨ Een kleine meerderheid gebruikt dagelijks flosdraad of tandenstokers.
¨ En ruim 1/3 van de ondervraagden gebruikt dagelijks mondwater om mee te spoelen.Dat wil dus niet zeggen dat 15% van de ondervraagden geen tanden poetst, want er bestaat natuurlijk ook nog een elektrische tandenborstel. Daarnaast zullen er ongetwijfeld mensen zijn die dagelijks een elektrische flosser gebruiken of bijvoorbeeld niet elke dag flossen of een tandenstoker gebruiken. 

Ondanks de vele methodes die er zijn om je tanden en mond goed te verzorgen zijn gaat toch bijna 40% van de ondervraagden niet regelmatig naar de tandarts of de mondhygiënist. Ook in de drie stappen voor een goede dagelijkse mondhygiëne (poetsen, flossen, spoelen) is ruimte voor verbetering.Een reactie van Brand Manager Evelien Matthys:
“Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat tandenpoetsen de bacteriën slechts in 25 procent van de mond verwijdert, bijvoorbeeld niet in de ruimtes tussen de tanden”, vertelt Evelien Matthys, Brand Manager bij LISTERINE®. “Optimale mondverzorging helpt gebitsaandoeningen als gaatjes, gevoelige tanden en een slechte adem voorkomen. Daarom adviseren veel tandartsen de volgende routine: twee maal daags poetsen, elke dag flosdraad, tandenstokers of interdentale borstels gebruiken en twee keer per dag dertig seconden spoelen met een mondwater (zoals bijvoorbeeld LISTERINE® Total Care. Want met LISTERINE® verwijder je 97 procent van de bacteriën in je mond die tandplak veroorzaken). Dit maakt de verwachting van ruim 70 procent van de Nederlanders een stuk realistischer. Zoveel ondervraagden gaan er volgens het onderzoek van uit dat ze op hun zeventigste verjaardag nog (grotendeels) hun eigen gebit hebben.”


Er zijn natuurlijk veel meer merken mondwater waarmee je kunt spoelen, maar omdat het een onderzoek is van LISTERINE® is het logisch dat zij hun eigen merk aanprijzen. Welk merk het beste is, heb ik geen verstand van. Het is vooral een keuze die je zelf moet maken. Wil je liever een variant met of zonder alcohol, welk smaakje wil je en welk budget heb je? Toch is het wel handig om met dit soort artikelen niet altijd het goedkoopste te nemen, omdat je uiteindelijk meer problemen kunt krijgen door verkeerde producten te gebruiken. Dit geldt niet alleen voor mondwater, maar ook voor tandpasta en tandenborstels. Let ook op de manier waarop je poetst, want dat kan ook een heleboel gedoe voorkomen!

Een belangrijke tip: ga vooral wel naar de tandarts, hoe eng je de tandarts ook vindt. Ik ben er ook geen fan van, maar ik moet binnenkort ook weer!

Wat vinden jullie een gezonde lach en zijn jullie het eens met de resultaten?

Reacties

Populaire posts