Deze vakkenvuller owned een topman van Ahold.

Elk jaar zie je een hoop mensen die demonstreren of actievoeren voor meer loon. Massaal gaan ze dan bijvoorbeeld de straat op, het werk staken, of verschillende acties voeren zoals de politieagenten nu doen (sirenes laten loeien, langzaam rijden op de rijkswegen, en ga zo nog eventjes door). Soufian, de 19- jarige vakkenvuller bij de Albert Heijn pakt het net ietsjes anders aan. Tijdens de Ahold Aandeelhoudersvergadering laat hij zijn stem horen. En hoe!

Tijdens de Aandeelhoudersvergadering nam Soufian het woord en begon te vertellen hoe hij als 19-jarige - en dus volwassen - nog steeds een jeugdsalaris verdient van €5,96 per uur. Soufian wilde daarom ook weten van Dick Boer, CEO van Ahold,  waarom hij en natuurlijk de rest van alle volwassenen met een jeugdloon, niet gewoon een volwassen loon krijgen. 

Soufian zegt daarop o.a. het volgende: 
'Meneer Boer, u verdiende in 2013 zo’n 3,7 miljoen euro. Dat is per uur zo’n 1600 euro. Ik verdien 5,96 euro per uur, iets meer dan het minimum jeugdloon. Dat is 60% van het volwassenen minimumloon. Ter vergelijking, meneer Boer, om uw loon van één jaar te evenaren moet ik 299 jaar werken, fulltime. Ja, u hoort het goed, 299 jaar.'

Daarnaast verwijst Soufian nog naar zijn pak, waarop hij zegt: 'Meneer Boer, wij voelen ons uitgekleed. We doen heel werk, maar krijgen er maar de helft voor betaald. Dit prachtige pak kan ik voor €5.96 per uur maar voor de helft betalen. En dat ziet er dus zo uit.' Ja, je raadt het goed, Soufian trekt de helft van zijn pak uit. 
Bekijk hier de video
 
FNV
Soufian heeft het natuurlijk niet allemaal zelf kunnen doen en bedenken. Soufian vertegenwoordigde zichzelf en 50.000 andere ondertekenaars van de petitie 'JEUGDLOON WTF?!' van Young & United. Waarin ze zich willen inzetten voor volwassen lonen bij werknemers vanaf 18 jaar.
Dankzij de FNV kon Soufian aanwezig zijn bij de Aandeelhoudersvergadering, want je moet aandeelhouder van Ahold zijn om welkom te zijn en vragen te mogen stellen.

Mijn mening
Ik vind dit zelf een onwijs goede actie! Wat mij betreft heeft Soufian samen met de 50.000 anderen Ahold geowned en een statement gemaakt voor het belachelijk lage salaris dat volwassenen krijgen voor hun bijbaan. Het is toch belachelijk dat topmannen een exorbitant salaris verdienen van 3,7 miljoen euro per jaar en waarschijnlijk ook nog een leuke bonus van duizenden euro's, terwijl er mensen in Nederland zijn die elk dubbeltje moeten omdraaien en van ellendigheid niet meer weten hoe ze moeten leven.

We moeten met zijn allen steeds meer belasting betalen, alle premies blijven maar stijgen en we leven al een hele tijd in een economische crisis. Maar als ik kijk naar de salarissen van die top-bestuurders, dan denk ik wel eens waarom zij niet met iets minder geld zouden kunnen leven? Laten ze het geld gebruiken voor de armoede in Nederland en de economische crisis!

Dus niet alleen maar een volwassenen loon voor volwassenen met nu nog een jeugdloon, maar ook minder salaris voor de top-bestuurders, want ook al zijn ze zo belangrijk, ze kunnen niet leven zonder een huis en dat huis is toch echt gebouwd door bouwvakkers. En zonder een opleiding, waarbij ze les kregen op een school en van docenten, waren ze nooit zo ver gekomen. Sterker nog, volgens mij kunnen we in de samenleving niet zonder één beroep, waarom moeten de inkomensverschillen dan zo enorm groot zijn?

bronnen: AD en Youtube


Reacties

Populaire posts