Verkleurde tanden? Dit zijn de oorzaken en oplossingen.


Vorige week heb ik een blog geschreven naar aanleiding van het onderzoek naar effecten van een gezonde glimlach gedaan door Listerine. Ik heb voor jullie wat onderzoek gedaan over de oorzaken en oplossingen van verkleurde tanden. Ook heb ik wat tips en tricks op gezocht waarmee je zelf verkleuring kan voorkomen of tegen te gaan.

Wat is een gezonde glimlach?
Sommigen van jullie zullen ongetwijfeld denken dat een gezonde glimlach inhoudt dat je hele rechte, spierwitte tanden hebt. Maar dat hoeft niet en is praktisch gezien ook niet haalbaar. Door veel verschillende oorzaken kunnen je tanden verkleuren. De meest voor de hand liggende oorzaken zijn verkleuring door voeding/drinken en roken. Koffie, thee en wijn zijn goede voorbeelden van voeding waardoor je tanden verkleuren. 

Andere oorzaken voor verkleuring kunnen zijn:
Vullingen of het plaatsen van kronen.
Hierbij kan er kleurverschil ontstaan doordat er een vulling of een kroon die een andere kleur heeft dan je eigen tanden.

Oplossing: Je kunt tegenwoordig de donkere amalgaamvulling, waar vroeger gaatjes mee werd gevuld, vervangen door een tandkleurige vulling: Composiet. 

Dode tanden.
Als een tand dood genoemd wordt, is eigenlijk alleen de zenuw afgestorven. Als de dode zenuw in de tand blijft zitten, verkleurt de tand aan de binnenkant blauw/grijs.

Oplossing:De tandarts kan de dode zenuw verwijderen met een wortelkanaalbehandeling. Hierna kan hij of zij een zogenoemde 'lopende bleekmethode' toepassen. Dan wordt de holte waar de zenuw heeft gezeten gevuld met een blekende vloeistof. Deze vloeistof wordt er na enkele dagen uitgehaald en vervangen door een witte vulling die de holte definitief vult.

Antibiotica tijdens de zwangerschap. 
Als je moeder als zwangere vrouw antibiotica heeft gebruikt, kun je last hebben van een 'tetracycline-verkleuring'. Deze donkerbruine verkleuring aan de buitenzijde van je tanden wordt pas zichtbaar als je volwassen gebit is doorgebroken.

Oplossing: laten bleken kan ervoor zorgen dat de verkleuring minder wordt, maar de tanden zullen helaas nooit helemaal wit worden.

De (professionele) behandelmethodes:
Er zijn verschillende opties om de verkleuring tegen te gaan. 

Whitening tandpasta
De meeste Whitening tandpasta zorgen voor optisch wittere tanden, dit betekent dat je tanden witter lijken, maar het effect is altijd maar voor korte duur. De tandpasta zorgt ervoor dat verkleuring aan de oppervlakte van de tand er witter uitziet. 

Bleken
De meest voorkomende behandeling is natuurlijk het laten bleken van je tanden. Het is eenvoudig en heeft bij de meeste mensen ook de voorkeur boven een facing of het plaatsen van een kroon. Het wordt in de meeste gevallen niet vergoed. Als bleken niet het gewenste resultaat geeft, kiest men er vaak voor om een facing te laten doen of kronen te laten plaatsen.

Voordelen van bleken
× De tandkleur verbetert, zeker bij geringe gelijkmatige verkleuringen.
× Bij een dode tand kan een aanvullende behandeling met bijvoorbeeld een facing voorkomen worden of eenvoudiger worden gemaakt.

Nadelen
× Het resultaat is niet goed voorspelbaar.
× Na verloop van tijd wordt het resultaat minder, waardoor opnieuw behandelen vaak noodzakelijk is.
× Door bijvoorbeeld roken, thee en koffie zal na verloop van tijd vaak weer verkleuring optreden. Dit gebeurt nog sneller dan voor het bleken, doordat bleken het oppervlak van de tanden poreuzer maakt.
× Toename van de gevoeligheid van de tanden. Meestal is dit een tijdelijk effect.

Facing
Met een facing kan de tandarts spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.

Bij facing wordt er een laagje composiet aangebracht op de voorkant van de tanden. Hierdoor wordt de verkleuring niet weggehaald, maar gemaskeerd; je ziet er niks meer van door het laagje composiet over de tanden.
Het kan ook zijn dat je tanden scheef staan of dat er stukken zijn afgebroken. Er wordt in dit geval geen laagje composiet aangebracht, maar er wordt een schildje van porselein of composiet op je tand geplakt. De voorkeur gaat uit naar composiet.

een facing gaat ongeveer acht jaar mee en wordt vaak wel vergoed door een zorgverzekeraar. Het ligt natuurlijk wel aan de reden waarvoor je een facing aanvraagt of het vergoed wordt of niet.

Het plaatsen van een kroon
Bij het plaatsen van een kroon wordt er een tandkleurige omhulsel over je tand geplakt, waardoor het lijkt alsof het je eigen tand is. Je eigen tand wordt wel eerst geslepen. Hiervoor krijg je een verdoving, omdat het erg gevoelig kan zijn. Er wordt een afdruk gemaakt van je tand of kies zodat je kroon goed past. Je krijgt eerst een tijdelijke kroon, omdat je eigen kroon nog gemaakt moet worden. Als je kroon klaar is, wordt er weer een afspraak met je gemaakt om de definitieve kroon te laten zetten.

Een kroon kan volledig van porselein of metaal zijn, maar ook een combinatie van metaal en porselein. Bij een porseleinen kroon is de kroon tandkleuring, maar een metale kroon is steviger. Omdat de metalen kroon niet tandkleurig is worden deze alleen achter in de mond geplaatst. Heb je een combinatie van metaal en porselein, dan heb je een kroon die er wel tandkleurig uitziet, maar steviger is in de basis door het metaal.

Ook het plaatsen van een kroon kan vergoed worden door je zorgverzekeraar, maar dan moet het wel in je pakket zitten.

Tips en Tricks die je zelf kunt doen:
Naast de behandelingen bij de tandarts zijn er ook andere oplossingen voor wittere tanden die je helemaal zelf kunt doen.
De belangrijkste tips en tricks die je ook hebt kunnen lezen in mijn vorige blog:

¨ 2 keer per dag 2 minuten poetsen (het liefst ook elektrisch) Ohh ik ben zo moe, doe ik morgen wel. Herkenbaar? Hup gewoon je tanden even poetsen, wat maken die 2 minuten nou uit? 
¨ toch je tanden maar wel flossen met flosdraad of een tandenstoker.
¨ Je mond 2x per dag spoelen met mondwater.

Om eerlijk te zijn flos ik ook niet, maar mijn tanden poets ik altijd voor ik naar bed ga. Ik ben dol op een fris gebit! Het liefst poets ik vaker mijn tanden voor een frisse adem. Ook spoel ik mijn tanden alleen 's avonds, misschien moet ik mijn gewoontes ook maar aanpassen. 


Meer tips:
¨ Na het drinken van donkere dranken zoals koffie, zwarte thee en cola je mond spoelen met water. Daarnaast kun je frisdrank het beste drinken met een rietje voor wittere tanden.
¨ Wit makende pasta's.


Tegenwoordig zijn er mensen die geëxperimenteerd hebben met huis- en keukenartikelen voor een stralende glimlach. Ik heb een aantal recepten voor jullie, maar pas wel op dat je ze allemaal met mate gebruikt als je het wil testen. 

× Mix een theelepel baksoda met een klein snufje zout. Voeg een paar druppels azijn toe en mix het tot een glad geheel. Poets eerst je tanden zoals je altijd doet en poets ze daarna met deze pasta.
 
× Spoel je mond ‘s ochtends met appelciderazijn en poets ze daarna op de normale manier. De azijn helpt vlekjes te verwijderen, bacteriën te doden en je tanden witter te maken.
 
× Meng een halve theelepel zout met een beker water. Spoel je mond hier elke avond mee voordat je gaat slapen. Over een tijdje zul je verschil in de kleur van je tanden zien.
 
× Maak een papje van een halve theelepel zout en een halve theelepel citroensap. Poets hier vervolgens je tanden mee. 
 
× Meng een halve theelepel hydrogeen peroxide met een halve theelepel water. Voeg vervolgens een beetje baksoda toe en poetsen maar!

*Deze pastarecepten heb ik gevonden op ze.nl. Op youtube kun je ook tutorials vinden waarbij je ook kunt zien hoeveel van elk product er gebruikt wordt. Dat geeft misschien iets meer duidelijkheid.

Je tanden wit eten:
Ja, er schijnen een heleboel voedingsmiddelen te zijn die er ook voor zorgen dat je wittere tanden krijgt of behoudt. 


¨ Knapperige groenten
Zoals selderij, wortels, rauwe spinazie, komkommer en broccoli. Deze groenten schijnen 'natuurlijke tandenborstels' te zijn. Ze scrubben tandsteen en tandplak weg waardoor je geholpen wordt met het behouden van je witte tanden.

¨ Sinaasappelschil
In Thailand wrijven mensen hun tanden in met de witte kant van de sinaasappelschil. Het zuur in de schil zorgt ervoor dat je tanden witter worden. 

Toepassing: Smeer je gele tanden elke dag in met sinaasappelschil en wacht een paar minuten. Spoel daarna je tanden schoon en ga dan je tanden poetsen op de normale manier. Doe dit een week.
Na een week kun je beter 2 tot 3 keer per week je tanden insmeren met het zuur, omdat het zuur je tandglazuur kan aantasten.

¨ Kruidnagel
Je kunt kruidnagel op twee manieren gebruiken.
Kauwen op een gedroogd kruidnagelbloemetje of om 2 tot 3 druppels kruidnagelolie op je tandenborstel te doen en daar je tanden mee te poetsen. Kruidnagel heeft als extra voordeel dat het je een frisse adem geeft, maar kauwen op een gedroogd kruidnagelbloemetje kan te fris zijn voor je. Kruidnagel verwijdert schadelijke mondbacteriën.

¨ Verbrandt brood
In Iran poetsen vrouwen hun tanden met verbrand brood.  Ze verbranden het brood volledig en verkruimelen het daarna tot een grove poeder waar ze hun tanden mee poetsen. Zo worden hun tanden wit.

Uggh, dit klinkt heel vies!

¨ Kurkuma (geelwortelpoeder)
Indiase studenten met mooie witte tanden poetsen vaak ook in het westen hun tanden met kurkuma. Het poeder is knalgeel, maar ermee poetsen zorgt voor een hagelwit gebit.

¨ Aardbeien
In aardbeien zitten zuren die je tanden witter maken. Je kunt een aardbei doormidden kauwen en vervolgens je tanden inwrijven met het witte, binnenste gedeelte van de aardbei. Ook kun je een aardbei pureren en je tanden ermee poetsen. Daarna wel goed spoelen! Voor veel van jullie zal dit waarschijnlijk tot nu toe de meest ideale manier zijn, omdat dit tot nu toe de meest smakelijke manier is om je tanden witter te krijgen als het werkt. 

Pas op dat je dit niet meer dan 3 keer per week doet, want ook hierbij geldt dat teveel zuur je glazuur kan aantasten.

¨ Appel
Ook zure appels zijn goed voor je tanden, omdat het zuur de gele aanslag 'aanvreet'. Het enige wat je hoeft te doen is een zure appel eten.

¨ Citroensap
Gebruik 2 druppeltjes citroensap op je tandenborstel en poets je tanden dan voorzichtig. Doe dit niet vaker dan 2 keer per week, want ook hierbij loop je het gevaar dat je tandglazuur wordt aangetast.

¨ Azijn
Een halve minuut spoelen met azijn zorgt ervoor dat alle tandplak in één keer verdwijnt waardoor je tanden witter worden. Azijn is heel zuur en daarom mag je dit maar één keer in de 2 of 3 maanden doen.

¨ Zuivel
Zuivel zorgt voor een sterk glazuur en een sterk glazuur helpt om je tanden wit te houden. Tandglazuur wordt namelijk elke dag aangetast door alles wat je eet en het poetsen van je tanden. 

Fosfor en calcium zijn producten die erg goed zijn voor je glazuur. Pas wel op dat je in vergelijking met fosfor niet teveel calcium gaat consumeren, dit zorgt voor een overschot. Bij een overschot gaat je lichaam calcium uit je botten onttrekken waardoor je sneller botbreuken oploopt. Elke dag een glas melk is daarom ook niet goed voor je. 

*De informatie heb ik gevonden op mens-en-gezondheid.infonu.nl.

Wauw, dat is even een lange blog en veel informatie. Ik weet niet of alles daadwerkelijk effect heeft, maar mochten ervaringen met één van deze recepten of producten laat het dan eventjes weten in een reactie!
Ook als je een ander recept hebt, dan hoor ik het graag!

Reacties

 1. Ontzettend handige tips! Top artikel! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je een reactie achter laat en dat je wat aan de tips hebt!

   Verwijderen
 2. Wat een handige tips!!
  belle-fin.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk dat je reageert!
  ik hoop dat je de tips kunt gebruiken.

  Liefs,
  Lucinda

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts