Ben jij introvert of heb je een vriend(in) die introvert is? Zo ga je ermee om.

Iedere vriendengroep heeft wel een vriend of vriendin die niet vaak mee uit gaat, eerder weggaat of nauwelijks aanwezig lijkt te zijn als diegene wel mee is. Jullie vinden het eerlijk gezegd gewoon saai. De kans is groot dat die persoon introvert is. Mensen die niet introvert zijn en eerder extravert, zullen de introverte personen niet zo snel snappen. Heb jij ook zo'n vriend of vrienden? Lees dan eventjes verder om meer te snappen van het gedrag van hem of haar.
Voor een hele goede uitleg (helaas in het Engels voor de mensen die niet zo goed Engels kunnen) verwijs ik je door naar de pagina van Atchuup. Ik vind het een hele leuke, maar ook duidelijke uitleg. De foto's zijn te klein om goed leesbaar te zijn op mijn blog.

Zelf ben ik ook introvert en hoog sensitief en dat is niet altijd makkelijk om mee te leven. Vaak voel ik me dan toch al snel anders dan de rest, niet geaccepteerd en dat soort dingen.

Introverte mensen zijn gevoeliger voor prikkels uit de omgeving door een andere werking van hun hersenen. Dit kunnen mensen zijn, maar bijvoorbeeld ook blikken, stemmingen of een bepaalde sfeer die er hangt. Introverte mensen merken meer op en denken dieper na over wat ze op merken of wat hun bezig houdt. Juist doordat ze gevoeliger zijn voor die prikkels - en een gevoeliger zenuwstelsel hebben - vermijden ze die prikkels liever en hebben ze ook meer tijd alleen nodig om die prikkels te verwerken. 

Een paar feiten over introverte mensen:
Ze houden van praten. 
Veel mensen denken dat introverte mensen niet van praten houden, omdat we bijvoorbeeld snel teruggetrokken zijn. Maar een feit is dat we niet zo goed zijn in de kleine gesprekken. Geef ons een onderwerp om over te praten en het is concreet. Maar als de gesprekken gaan over ditjes en datjes, dan weten we al snel niet wat we moeten zeggen en kunnen zeggen. Ons brein gaat dan overuren draaien en denkt na over de verschillende scenario's die kunnen ontstaan bij alles wat we zeggen en wat anderen vinden van wat we zeggen (althans ik ben dan ook nog druk bezig met wat anderen van mij vinden). Kortom het kost ons heel veel energie.
Introverte mensen zijn niet per definitie verlegen
Verlegen en introvert is niet hetzelfde, dat is logisch, want anders waren het wel deze;fde woorden geweest. Mensen die verlegen zijn, hebben een gebrek aan zelfvertrouwen in sociale situaties. Ze durven daardoor bijvoorbeeld niets te zeggen. Er zijn namelijk extraverte mensen die verlegen zijn en ook introverte mensen die niet verlegen zijn.

Samenwerken, ja leuk!
Veel introverte mensen vinden het fijn om samen te werken met collega's. Ze zien er zelfs de waarde van in, vooral als je leuke collega's hebt die je ook het gevoel geven dat je er bent (zoals in het plaatje op Atchuup). Het probleem is alleen dat de vorm van veel samenwerkingsprojecten niet altijd passen bij een introvert persoon en daardoor kost het ons wederom veel energie.
Introverte mensen denken liever eerst goed na, verzamelen informatie en gaan daarmee aan de slag. Extraverte mensen overleggen liever veel en krijgen daar energie van. Mensen die introvert zijn, krijgen op deze manier weinig tijd om ook mee te denken en raken gefrustreerd of trekken zich terug. Extraverte mensen denken hierdoor dat we niet van samenwerken houden, dat we niks doen en willen de volgende keer liever niet samenwerken met de introvert.

Introverten houden wel van aandacht, maar niet om het middelpunt te zijn
Wederom weten we niet zo goed wat we moeten doen of zeggen als we in het middelpunt van de belangstelling staan. Hierdoor schamen we ons, denken we weer na over alles wat een ander kan vinden of denken en dat vinden we absoluut niet leuk! Maar wat we wel leuk vinden (en ik denk iedereen wel) is gewoon een leuk compliment over het werk wat je gedaan hebt, hoe je eruit ziet of andere dingen.
En als het nodig is om bijvoorbeeld op mensen af te stappen en dus de aandacht te vragen van anderen, dan lukt ons dat zeker wel. Alleen hebben we wel de rust en tijd nodig om ons weer op te laden, omdat het best veel energie kost.

Introverten houden van diepgang
Wij introverten houden gewoon meer van gesprekken over essentiële dingen in het leven. We reflecteren veel, we houden ons meer bezig met feiten en verbanden en we willen graag leren. Dit zijn dingen die ons juist energie geven. Veel mensen omschrijven ons dan als serieuze personen. Zelf denk ik ook wel eens dat ik te serieus ben, maar nu snap ik waar dat vandaan komt.
Introverten zijn niet saai
Extraverte mensen vinden ons vaak saai; we doen maar weinig mee met activiteiten, we zoeken minder contacten, trekken ons terug etc. Maar integenstelling tot wat extraverten denken zijn wij juist diepe denkers met vaak ook creatieve en originele ideeën (dat betekent niet dat je als extravert niet creatief bent!).
Het gaat bij ons niet echt om hoeveel contact we hebben, maar meer om de diepte van de gesprekken, de essentie en dat wat wij er uit kunnen halen. Een diep gesprek met mensen kunnen hebben, geeft ons juist energie, het gevoel dat we leven en bestaan. We voelen ons er prettig bij. Hier hebben we meer aan dan kleine gesprekjes over koetjes en kalfjes waarvan we niks opsteken. Want ja, leren doen we heel graag. Maar af en toe lekker bij kletsen met vrienden, familie of collega's vinden we ook fijn, maar niet al te lang.

Introverten moeten zich 'veilig voelen'
Voor introverten geldt dat ze zich sneller zullen open stellen wanneer ze zich veilig en/of geaccepteerd voelen. Wij zullen dan eerder onze mening geven over een onderwerp of in een discussie, dan wanneer we ons niet zo 'veilig' voelen. Veel introverten die een mening geven, hebben die goed doordacht en kunnen die daardoor ook goed onderbouwen. Voor ons gaat het dan om de rust en de ruimte die we krijgen om onze mening ook te geven.

Introverten houden wel van feestjes
We houden simpelweg gewoon niet van feestjes  waar massa's mensen op af komen. Mensen die we notabene niet eens kennen (en ik denk dan altijd dat ze misschien wel van alles vinden of denken over mij). 
Voor even is het altijd leuk, maar we zijn er al snel op uitgekeken en hebben dan alweer de behoefte om alleen te zijn en bij te tanken.
Maar geef ons een feest met iedereen die ons lief is en die ons accepteert en we zullen er zeker van genieten.

Eenmaal een introvert, altijd een introvert
Sommige mensen denken dat introverten vanzelf extravert kunnen worden als ze maar blijven oefenen. Dit is niet zo. Je wordt nou eenmaal geboren als introvert of als extravert en misschien ook wel vormen daartussen. Introverten krijgen energie van op zichzelf zijn, van hun eigen gedachten en ideeën. Kortom: rust. Extraverten krijgen juist de energie van de mensen om hun heen, de dingen die ze doen etc. Wat wel mogelijk is, is om je als introvert te gedragen als extravert, maar dat is tijdelijk, want je zult uitgeput raken en weer bij moeten tanken en misschien nog wel meer dan wanneer je bijvoorbeeld naar een feest gaat met veel onbekenden.
Introverten hebben geen gebrek aan sociale vaardigheden!
Wij introverten kunnen soms wat afwezig en in gedachten zijn. Het is in ons hoofd vaak erg druk. We vinden het heerlijk om onze ideeën verder uit te werken en na te denken over onze ervaringen. Hierbij verplaatsen we ons vaak in een ander en proberen onze ervaring vanuit zijn of haar perspectief te bekijken. Dit maakt dat we ons goed kunnen in leven in anderen, maar ook dat we van binnenuit nieuwsgierig zijn naar de ander. Het kost ons dan ook geen enkele moeite om belangstelling te tonen voor de mensen om ons heen. We zijn betrokken en belangstellend. Wat wil je nog meer?

Ik hoop dat ik jullie hiermee wat meer inzicht heb kunnen geven over introverten en extraverten. En misschien zien jullie je vriendin, klasgenoot, collega, kennis, familielid of wie dan ook nu een beetje anders. En misschien weet je nu beter hoe je met de introvert of extravert om moet gaan.

Ben jij introvert of extravert? Of wist je het nog niet en is het je nu wat duidelijker geworden? Laat het eventjes weten in een reactie.

Ik heb dit artikel geschreven met mijn eigen ervaringen en een beetje hulp van internet.
Bronnen: Elineluyscoaching en desuccesvolleintrovert


Reacties

 1. Hoi Lucinda,
  Ik wist al dat ik introvert was, maar door jouw uitleg begrijp ik mezelf nu veel beter. Bedankt daarvoor! : )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hee Lisanne,

   Wat fijn dat jij jezelf nu beter snapt. Ik snap nu ook steeds meer van mezelf. Het belangrijkste is dat je niet 'raar' of 'anders' bent. Je bent gewoon jezelf en jij hebt gewoon wat anders nodig dan een extravert.

   Liefs,
   Lucinda

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts