Ik mocht weer de planken op: Locked?

25 april mocht ik weer eens écht de planken op.
Het was al een tijdje geleden dat ik op een podium mocht spelen. Van Katoen en Nu speelden we in september vorig jaar, maar daar had ik geen tekst en de voorstelling die we in juni 2014 zouden gaan spelen met de toneelgroep waar ik bij zat, ging niet door in verband met ziekte van een medespeler. Dit jaar is pas het tweede jaar dat ik  en dit jaar is pas het tweede jaar dat ik toneelles volg. Ik heb wel eerder voor publiek gespeeld, gezongen en gedanst, maar toen was ik nog een stuk jonger.
Ons stuk Locked? geschreven door onze theaterdocente Susan Bronsvoort wordt gespeeld door 5 spelers: Gabi, Lotte, Pip, Judy en Kate.

Het stuk gaat vooral over eigen keuzes maken. Je ziet in het dagelijks leven zo vaak: groepen jongeren of ouderen waarbij één iemand in principe bepaalt wat de anderen doen, omdat de rest erbij wilt horen. Of mensen die geen keuzes durven of kunnen maken en daarom maar doen wat een ander zegt, omdat het dan wel goed zit.

Gabi en Lotte zijn beste vriendinnen van elkaar. Pip en Judy daarentegen zitten 'gevangen' in de wil van Kate. Gedurende het toneelstuk leer je alle personages stuk voor stuk kennen. Alle personages zijn een uitvergrote versie van de werkelijkheid, maar juist door de personages groter neer te zetten dan ze in werkelijkheid zouden zijn, komt het moraal beter binnen bij het publiek.

Personages
Gabi is een personage die heel licht en zweverig is. Ze houdt van de mens, de natuur en alles om haar heen. Het beste kun je Gabi typeren als een hippie. Gabi volgt haar eigen pad en laat zich leiden door het lot.
Lotte is een type die heel sociaal en redelijk is, maar ook heel nieuwsgierig. Ze kan niet tegen onrecht en raakt gefascineerd door mensen. In dit stuk komt ze uit nieuwsgierigheid in aanraking met Kate, Pip en Judy. Vanaf dat moment verandert ze in een wereld verbeteraar.
Pip is creatief, speels en komt een beetje over als een kind. Toch is ze wel volwassen en weet ze wel waar ze van houdt. Door haar verleden heeft ze ervoor gekozen om haar keuzes te laten maken door Kate: 'Het is makkelijk als een ander het doet, omdat je er dan niet alleen voor staat'.
Judy is een erg leergierig meisje. Ze houdt van lezen en leren, ze leest over wiskunde, biologie, technologie en noem zo maar op. Wanneer ze in aanraking komt met nieuwe mensen raakt ze in paniek, want ze is een beetje mensen schuw. Ook Judy heeft in haar verleden een hoop meegemaakt, waardoor ze nu de rechterhand van Kate is geworden en haar eigen keuzes laat beïnvloeden door Kate.
Kate is het bazig type, ook wel een beetje de rebel. Zij bepaalt en regelt alles. Als ze wilt dat Pip en Judy haar nagels lakken, dan gebeurt het ook, per direct. Als er iets is wat Kate niet wilt, dan gebeurt het ook niet.
Het stuk
Ik zal een klein stukje vertellen over het toneelstuk zelf.
Lotte is een persoon die dus altijd vrolijk wordt van mensen en zodra ze de groep van Kate ziet, moet ze er gewoon heen. Gabi lijkt het geen goed idee, omdat zij mensen kan lezen en al doorheeft dat het geen leuke groep is om in te zijn. Eigenwijs zoals Lotte is, gaat ze er toch heen en wilt ze weten hoe het is om in een groep te leven.
Al snel komt Lotte erachter dat het leven in de groep van Kate niks anders is dan een gevangenis. Wanneer ze Gabi weer onder ogen komt, is ze er van overtuigd dat ze niet langer meer bij de groep wilt zijn. Voor Gabi is dat natuurlijk niks nieuws, want die zag de bui al hangen.
Toch kan Lotte het niet over haar hart verkrijgen om Pip en Judy daar zo achter te laten. Ze moet hoe dan ook wat doen om de meiden 'vrij' te krijgen, zodat ze op hun eigen benen staan en hun eigen keuzes kunnen maken.

In het toneelstuk worstelt Lotte daarna ook met de strijd tegen de wil en macht van Kate. Door de conversaties komt Lotte erachter dat Pip en Judy gewoon niet gelukkig kunnen zijn bij Kate, maar desondanks kiezen Judy en Pip er toch voor om bij Kate te blijven. Lotte besluit daarop om een keer het pad van Gabi te volgen en Gabi gezelschap te houden.

Wat Lotte en Gabi niet weten, is dat het Lotte daadwerkelijk wel gelukt is om Pip te 'bevrijden'. Wanneer Lotte en Gabi weg zijn pakt Pip namelijk haar spullen in, laat een afscheidsbrief achter voor Kate en Judy en verlaat de groep. Vanaf dat moment bepaalt ze wel weer welke richting haar leven op gaat.


Het decor was super mooi! Onze theaterdocente heeft een soort gevangenis gemaakt met slierten van wol aan een vierkant van latten. Daarnaast stonden er wat attributen zoals stoelen, een krukje, een tafel en wat spulletjes van Kate, Pip en Judy in de 'gevangenis'.

 Kies voor jezelf
Ik vind het zelf een mooi moraal, omdat je uiteindelijk alleen gelukkig kan worden als je kiest voor jezelf en de dingen die je leuk vindt. Doe je dingen omdat een ander je dwingt, of omdat jij jezelf dwingt om iets te doen waarvan je eigenlijk niet gelukkig wordt, dan kun je ook niet gelukkig worden. Het lijkt misschien wel zo en het lijkt veilig, maar vroeg of laat kom jij jezelf tegen.

Enkele foto's

Reacties

Populaire posts