College, wat neem je mee?

Vandaag is het voor veel eerstejaars studenten, net als mij, hun eerste collegedag. Persoonlijk vind ik dat wel spannend. Je krijgt te maken met een hele andere lesvorm, andere zettingen, meer verantwoordelijkheid en zelfplanning omdat je geen werkboeken hebt waaruit je moet werken en je hebt geen vaste lesuren. Maar wat neem je eigenlijk mee op een schooldag?

De afgelopen week heb ik mijn klas leren kennen. Ik kon mee op kamp, waarbij je alle eerstejaars studenten kon leren kennen, maar daar ben ik niet naartoe geweest. Donderdag was wel een introductiedag waarbij we eerst een voorlichting hebben gehad over de werkwijze van de school, de studie en dat soort dingetjes. Daarna zijn we met onze intro mama en intro papa (haha, zo noemde onze introductiebegeleiders zich) Utrecht in geweest en hebben we spelletjes gedaan, helaas regende het en kreeg ik het op een gegeven moment zo koud dat ik eerder weg ben gegaan. De tijd dat ik er was vond ik het heel gezellig en de klas is ook enorm leuk! 's Avonds zijn veel andere leerlingen nog naar het 'bootfeest' geweest. Ze gingen dan op de boot richting Amsterdam dineren, feesten en er was volgens mij een afsluiter met vuurwerk. Ook daar zou ik sowieso al niet naartoe gaan. Het duurde tot 11 uur, wat voor mij een beetje lang is, maar ik voel me ook nog niet helemaal op mijn gemak op feestjes, omdat ik niet drink en me niet zo 'los' durf te laten gaan als anderen. Ik ben daarnaast ook gewoon bang dat anderen me raar vinden en dat ik dan de hele avond een beetje alleen zit. Plus natuurlijk het eten wat voor mij wel lastig is (met nieuwe mensen). Ik ben een tijd geleden veganistisch geworden, dus dat zou denk ik ook wel lastig zijn geweest op zo'n feest waarbij het diner wordt verzorgd.

Ik heb mijn schooltas trouwens in de vakantie gekocht en hij is erg groot. Ik kan mijn waterfles aan de zijkant in een netje doen, voor mijn laptop is een apart vak, dan heb ik nog een vak voor boeken, een vak voor eventueel eten en drinken, nog een vak voor sleutels en andere kleinigheden en dan nog een vakje voorop van dezelfde stof als het netje van mijn waterfles.
We hebben met onze klas een groepsapp aangemaakt. Ik heb daar ook al verschillende vragen voorbij zien komen over wat we eigenlijk mee moeten nemen naar school. Ik weet niet precies wat er allemaal nodig is, maar ik kan jullie wel vertellen wat ik meeneem in mijn schooltas.
♦ Mijn agenda
Wij ontvangen ons rooster allemaal digitaal en ik hou mijn agenda ook digitaal bij, maar als er iets gepland wordt kan ik dat heel handig in mijn agenda schrijven, zodat ik dat later in mijn rooster kan zetten. Veel agenda's hebben ook handige pagina's voor notities, misschien komt het van pas.

♦ Mijn laptop (en mijn stekker!!)
Je weet maar nooit voor welk vak je misschien wel je laptop nodig gaat hebben. Het is dus handig om altijd je laptop mee te nemen. Sommige studenten maken ook al hun aantekeningen op hun laptop. 
Heb je bijvoorbeeld een tussenuur? Dan kun je ook bezig gaan op je laptop. Je kunt er ook voor kiezen om een computer te gebruiken op de faciliteit waar je studeert. In het laatste geval zou ik dan ook altijd een USB stick meenemen, zodat je opgeslagen werk op je USB kunt zetten, anders raak je het bestand misschien wel kwijt, dat zou zonde zijn!

♦ Mijn etui
Wat zit er in mijn etui? Natuurlijk pennen, je kunt er niet genoeg meenemen voor het geval er eentje leegraakt of je klasgenoten pennen zijn vergeten. Ook zitten er potloden, markeerstiften, fineliners, een gum en van die plakbriefjes in die je op pagina's kunt plakken. Ik heb bij de hema ook voor €1,- magnetic bookmarks gekocht, eigenlijk hetzelfde idee als die plakbriefjes.

♦ Een notitieblok
Altijd handig tijdens colleges! Ik vind het fijner om leerstof op te schrijven in plaats van te tikken op de computer. Onderzoek heeft bovendien uitgewezen dat je meer leert van opschrijven dan van het leren op de computer. Daarom snap ik ook niet dat steeds vaker leerstof online alleen nog maar online te verkrijgen is. Geef mij maar een fysiek boek.

♦ Schriften
Wij hebben vandaag twee lessen. Voor elk vak neem ik een schrift mee zodat ik alle notities voor elk vak in één schrift heb staan en niet op allerlei losse blaadjes die ik kwijt kan raken. Veel handiger, overzichtelijker en praktischer.

♦ Lesboeken (en leerstof online)
Ergens in de zomervakantie heb ik een brief thuis gehad waarin staat welke boeken we nodig hebben voor elk vak in de eerste en tweede periode (het eerste semester, ook wel het eerste half jaar). Als ik op mijn rooster kijk, dan kan ik dus precies zien welke vakken ik heb die dag. Zo kan ik kijken op de brief welke boeken of digitale lesstof daarvoor nodig zijn. De boeken neem ik ook gewoon mee, misschien komen ze van pas. Vergeet trouwens ook niet alvast je leerstof online te downloaden of te kopen als je die nodig hebt!

♦ Sleutelhaakjes
Ik heb voor mijn tas sleutelhaakjes gekocht waar ik mijn sleutels aan kan opbergen. In mijn tas zit namelijk een ringetje waar je sleutels aan vast kunt maken, maar dan heb je wel een haakje nodig, omdat je anders elke keer het ringetje van je sleutel aan het ringetje van je tas moet draaien om hem eraan en eraf te krijgen.. duurt lang! Ze kostte bij een fietsspecialist maar €0,50 per stuk.
♦ Fles water
Een fles met water vind ik ook altijd handig voor wanneer je dorst krijgt en het is stukken goedkoper dan wanneer je elke keer flessen moet kopen in de supermarkt of de kantine. 

♦ Eten 
Ik vind het fijner om mijn eigen eten te bereiden en mee te nemen. Je kunt bijvoorbeeld ook mason jars vullen met eigen gemaakte smoothies. Als je bijvoorbeeld salades, fruit of een smoothie meeneemt ook (plastic) vorkjes mee en een rietje tenzij je gewoon fruit uit de hand eet natuurlijk.

♦ Collegekaart
HEEEEEEEL BELANGRIJK!

Sommigen van jullie zullen waarschijnlijk ook een rekenmachine, een passer, een geodriehoek en dat soort benodigdheden mee moeten nemen. Vergeet ze niet en berg ze goed op! Voor je geodriehoek heb ik een leuke oplossing. Je hebt alleen maar je agenda, plakband en een geodriehoek nodig. 

In je agenda vouw je het laatste blaadje zoals op de foto hieronder:de linkerhoek vouw je naar boven zodat je een driehoekje vouwt. Dan plak je de rechterzijde van die pagina vast zodat de pagina vast blijft zitten, maar de bovenkant openblijft en daar kun je jou geodriehoek inschuiven en bewaren. 
Sorry mijn plakband is een beetje oud, dus plakt niet zo goed meer. Maar zelf vind ik het heel handig, ik gebruikte deze agenda 'hack' ook al op de middelbare school.

Hebben jullie nog dingetjes die ik vergeten ben of die ook handig zijn om mee te nemen? Laat het eventjes weten :).

Liefs,
Lucinda

Reacties

Populaire posts